Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Húsvét Magyarszombatfán

Húsvét Magyarszombatfán

A veszélyhelyzet kihirdetése óta a Magyarszombatfai Polgárőr Egyesületre – nem úgy, mint sok más egyesületnél – a húsvéti ünnepekig a megszokott járőrözéseken, figyelőszolgálatokon kívül, nem hárultak plusz feladatok.

Határfalu lévén, a különleges jogrend bevezetése után a falu rendkívüli módon elcsendesedett, hiszen a határ felé vezető út zsákutcává vált, illetve a szálláshelyek is szinte kivétel nélkül bezártak. A kevesebb, mint 300 helyi lakos zöme fegyelmezetten követte a járványügyi ajánlásokat, az időskorúak ellátását pedig az önkormányzat a falugondnoki szolgálaton keresztül kiválóan megoldotta.

A húsvéti ünnepekre azonban a polgármester helyi rendeletben  – az országosan elrendelt korlátozásokon túlmenően – további szigorításokat vezetett be. A hétvégén Magyarszombatfán csak az itteni lakcímmel rendelkezők tartózkodhattak, megakadályozandó ezzel nem csak a turisztikai céllal érkezők, kirándulni vágyók, hanem a rokonok látogatását is. Mindennek biztosítása érdekében, az egyesület az ünnepekre folyamatos szolgálatot szervezett. Ennek keretében 8 fővel, 96 óra szolgálatot teljesítettek, a szolgálati gépkocsi pedig 456 kilométert futott. Polgárőreik nem csak saját községükben figyeltek, hanem felkérésre Kercaszomor és Velemér területén is többször megfordultak. Járőrözéseik során a polgárőröknek több esetben kellett udvariasan, a helyi rendelet egy-egy példányának átnyújtásával egyidejűleg távozásra felszólítani a máshonnan érkezőket. Jelzésükre a polgármester egy esetben riasztotta a rendőrjárőrt, mivel az egyik szomszéd faluból idelátogató fiatalember a polgárőri tájékoztatásra, illetve felszólításra sem volt hajlandó távozni.

Rendőri intézkedés azonban nem történt, mert az illető a rendőrség megérkezése előtt néhány perccel mégis csak távozott.
Mindent egybevetve azonban elmondható, hogy Magyarszombatfán a sok-sok napsütést és meleget hozó húsvéti ünnepek is nyugodtan és békésen teltek.